Зъбни фасети се наричат тънки като бръснач фасети, които обикновено се правят на базата на керамика. Зъболекарят ги прикрепя към дефектния зъб със специално лепило. Поради добрите си естетични резултати, фасетите се използват главно в стоматологията за увреждане на областта на предния зъб. Прочетете всичко, което трябва да знаете за фасетите, как работят и рисковете, които включват.

Какво представляват фасетите?

Зъбните фасети са фасети, които се използват най-вече в предната област. Зъболекарят ги прикрепя към увредения зъб с помощта на така наречената адхезивна техника, специална техника на залепване.

Днес стъклокерамиката или фелдшпатовата керамика, които са доста сходни по твърдост с естествения зъбен емайл, обикновено се използват за производство на фасети. Съществуват обаче и фасети, направени от композит, материал с цвят на зъб, който също се използва за пломбиране на зъби.

Прави се разлика между конвенционалните фасети и така наречените фабрични фасети:

  • Конвенционални фасети – Те изискват шлайфане на зъбите преди залепване, тъй като естественото зъбно вещество струва. За целта пациентът получава локална анестетична инжекция.
  • Неподготвителни фасети – Те не изискват никаква предварителна обработка (шлайфане) и могат да бъдат заменени или отстранени по всяко време. Тъй като лечението с неподготвителни фасети е по-удобно, те също често се използват при деца с наранявания на зъбите.

Фасети: недостатъци

Най-големият недостатък на конвенционалните фасети е необходимостта от отстраняване на здрави зъбни вещества, които вече не могат да бъдат възпроизведени. Това означава, че зъбът губи естествения си вид без фасета и пациентът винаги се нуждае от фурнир впоследствие, ако оценява красив външен вид на зъба.

Неподготвителните фасети са значително по-скъпи и поради сложното им производство изискват особено опитен зъболекар. Поради тънкия си слой, зъбите с особено тъмно оцветяване могат да проникнат и да попречат на естетичния резултат.
Тъй като предоставянето на фасети обикновено е козметично и медицинско ненужно лечение, пациентът обикновено поема разходите само за фасетите. Здравната застраховка или застраховката за злополука може да покрие част от нея.

Фасети: издръжливост

Благодарение на модерната керамика и много стабилните адхезивни връзки керамичните фасети са особено издръжливи. Много пациенти носят фасети повече от 15 години. Внимателната хигиена на устната кухина може допълнително да удължи срока на годност на висококачествените фасети. Избягвайте да хапете нещо особено силно, за да не повредите вашите фасети.

By admin