Национален парк Ексмур се намира в Югозападна Англия и е разположен на площ от 693кm2, от които 29% са част от графство Дейвън и 71% от графство Съмърсет. Паркът е обявен за Национален през 1954г. с цел да се спре презастроявенето на селските райони и опазване на невероятната природа, биоразнообразието и културното наследство. Като Национален парк, Ексмур влиза в екологичната мрежа „Натура 2000″.

Паркът е една от териториите във Великобритания с най-добре запазена природа. Ексмур е известен със своите контрасти: красиви хълмове, обсипани с цветя, морски бряг, гори реки, езера и обширни пасища. Тук човек може да избяга от големите градове и шумни тълпи и да се потопи в красотата на природата и да се наслади на топлината на селския уют, който предлагат местните жители.

Ексмур се управлява от Управителен съвет, състоящ се от 22-ма души. Въпреки, че паркът е Национален, голяма част от него е частна собственост. 80% от средствата, необходими за управлението на парка се отпускат от правителството. Ексмур е отличен пример за устойчиво развитие. Доброто управление на района гарантира баланса между интересите на местното население и строго съблюдаване на правилата за опазване на околната среда.

Местно население и поминък

Местните жители са около 10 500, разпръснати в малки, кокетни селца и градчета, разположени в и около парка. Основен поминък на населението е свързан с животновъдството, растениевъдството и туризма.

Около 500 000 овце, агнета, едър рогат добитък, прасета и др. селскостопански животни се отглеждат в 872 ферми, по принципите на биологичното земеделие и животновъдство. Голяма част от фермите и селските къщи имат условия и за настаняване на туристи, което им носи допълнителни доходи.

Видове туризъм в Национален парк Ексмур

Паркът разполага с пет посетителски центъра, които улесняват туристите. Възможностите за туризъм сред природата са многобройни.

Съществуват множество пешеходни маршрути за всякакви вкусове – къси маршрути, подходящи за леки разходки, по-дълги маршрути за любителите на истинските походи.

Управата на парка е предвидила и лесно достъпни маршрути, специално предназначени за хора с увреждания. Един от най-приятните маршрути за разходка е „Долината на кокичетата”, където през месец февруари идват много туристи, за да се насладят на красотата на тези нежни цветя.

Друга прекрасна възможност за активно прекарано време в парка е маунтинбайка. Отново маршрутите са предвидени за хора с различни възможности. По-авантюристично настроените ще се зарадват на трудните маршрути по планински, неравни пътеки. Семейства с деца пък могат спокойно да покарат велосипед по равните кръгообразни алеи. Удоволствието и за едните и за другите е голямо.

Почти всяка ферма или селска къща за настаняване, както и множество конни бази, , предлагат отлично обучени коне за езда. Понитата, които се отглеждат на територията на парка са от една от най-старите породи в света, оцеляла непроменена от векове. Деца и възрастни могат да се запознаят с начина на отглеждане на животните, да пояздят или просто да им се порадват.

Всеки, който желае и има интерес може да прекара известно време в центъра за обучение на соколи, където не само ще научи подробности за начина на обучение на красивите птици, но и сам може да опита тази необичайна и интересна дейност.

Езерото Уимблебол дава възможност за практикуване на водни спортове – гребане, уиндсърф, различни забавни игри, река Баркли от своя страна е подходяща за риболов, кану, каяк и рафтинг.

Паркът е рай за любителите на орнитоложкия туризъм. На територията му има множество постоянно обитаващи и прелетни птици, наблюдението, на които е истинско удоволствие. Тук могат да се видят ястреб, сив рибар, сокол, скитник, бъбрица, жълта овесарка, полска чучулига, ръждивогуше ливадарче, голям свирец, белогуш дрозд, калугерица и много други красиви птици.

В Ексмур и около него има множество градини, в които се отглеждат невероятни растения. В тях се организират обиколки по време, на които се изнасят ботанически беседи, освен това към всяка градина има и разсадници, от които всеки може да си закупи красиви цветя за вкъщи. В „градината на скулптурите Broomhill” се представя по необичаен начин модерното изкуство. В съчетание с красивата природа туристите могат да разгледат модерни скулптури, разположени в градината. Провежданите образователни обиколки за деца и възрастни са полезни и приятни.

Освен с красивата си природа паркът Ескмур е интересен и със своите културно-исторически забележителности. Тук може да се види замъкът Dunster, както и множество красиви малки църкви и абатства, носещи очарованието на отминали времена.

За възрастни и деца е истински рай да посетят парка на дивата природа и приключенията „Tropiquaria”, където могат да видят на живо тарантули, боа, крокодил и много други животни, да посетят представление на кукли – марионетки, да участват в пиратски битки на двата пиратски кораба или да разгледат ” Музеят на радиото”. В Зоологическата градина на Ексмур могат да се видят над 200 вида животни и птици.

В района на парка се произвежда висококачествено ябълково вино, а производителите му дават възможност да се посещават винарните за дегустация и проследяване на производствения процес.

Селските къщи и ферми предлагат удобства и уют, които карат туристите да се връщат отново и отново. Местните кулинарни специалитети, приготвени от екологично чисти продукти са допълнителна притегателна сила.

Доброто управление на парка води до устойчиво развитие на района. Местното население е ангажирано с опазването на природата, която им се отблагодарява, като им дава добри възможности за поминък. Процентът на безработните в региона е един от най-ниските в цяла Великобритания.

By admin