Заложните къщи реализират печалба от две неща – лихви и такси по опуснати от тях бързи кредити срещу обезпечение, а също и от продажбата на вещите, които потребителите не са платили в деня на падеж.

Много от вас са чували понятието бързи кредити от заложни къщи, но не знаят какво точно представлява. Това е начин да се сдобиете спешно с необходимата ви сума пари като за обезпечение предложите на лицензирана къща, имаща право да ви заеме средства, определена движима вещ. Това може да са ценни предмети или автомобил. Не е необходимо да давате обяснения за какво са ви необходими парите, можете да ги използвате за извънредно възникнали ситуации, за медицински разходи, за покупка на необходима вещ, поправка на колата и др.

 

Как можете да получите заем от заложна къща?

– Отнесете вашата ценна вещ или вещи в заложна къща;

– Вземете безплатна оценка на имуществото, което сте донесли;

– Вземете документ, че сте оставили вашата вещ в заложната къща.

 

Какви са основните предимства на заема в заложна къща?

– Бързина на регистрацията и получаването на парите;

– Лихвените проценти за използване на привлечени средства са значително по-ниски, отколкото при финансовите организации;

– Застраховане на риска от загуба или повреда на имущество, заложено като обезпечение, което е за сметка на заложната къща.

 

За регистрация са необходими минимум документи:

– Ако по някаква причина не можете да изплатите заема, няма да ви очакват санкции, глоби, обаждания от служители и съдебни производства. Обезпечението става собственост на заложната къща и договорът за заем се прекратява, ако средствата не бъдат върнати навреме

Забележка! Много заложни къщи по молба на клиентите си, удължават срока на заема без пълно изплащане, при условие че се изплатят натрупаните лихви за периода на използване на парите.

 

Какво имущество може да бъде заложено на заложна къща?

– Златни бижута и бижута от благородни метали;

– Малки и големи домакински уреди;

– Има заложни къщи, където можете да оставите всякакви смартфони, аудио и визуални системи и други.

– Има и заложни къщи за автомобили, които приемат автомобилите като обезпечение. Важен момент е, че заложената кола не остава при собственика, а се изпраща на специален паркинг на организацията, отпуснала заема.

Струва си да се отбележи, че според законодателството процентът за използване на заети средства, предоставени от заложна къща, е незначителен, а комисионната за теглене на пари в брой от кредитни карти е два пъти по-висок, следователно, ползите от сътрудничество със заложната къща за клиентите са очевидни. В България заложните къщи начисляват лихва около 10-15 % на месец, докато кредитните дружества начисляват лихви от около 25 – 35 % на месечна база.

За най-благоприятни условия при отпускане на заем, трябва да се свържете със заложна къща, където можете самостоятелно да изберете срока за отпускане на заем, а освен това е добре да има възможност за изплащане на заема на части. Основното предимство на заложната къща е, че плащате лихва само в дните, когато реално сте използвали заетите средства.

Добре е да знаете, че не съществува кредит от заложна къща без залог. За основен недостатък, специалистите посочват, че този вид заеми не ви позволява да изграждате кредитна история. За предпочитане е да теглите банкови и небанкови заеми от финансови дружества, защото всичко това се записва в ЦКР и в бъдеще, ще може да взимате по-големи заеми, защото ако винаги покривате вноските по кредитите си на време ще имате и добра кредитна история.

 

Източник: parite.bg

By admin