Като начало си струва да посетите всички избрани банки, както и да получите съвети и предварителни изчисления по вашия заем. За да сравните банките, за да бъдат по-ефективни, опитайте се да зададете едни и същи въпроси, а също така да попитате за едни и същи условия на заема (размер на заема, срок и размер на първоначалната вноска). С развитието на технологиите и интернет, днес можете и лесно да направите сравнение на кредити чрез онлайн платформа. По този начин само след няколко минути ще можете да изберете подходящ за вас вариант според срока на погасяване, лихвен процент, ГПР и др.

 

Основните моменти, които трябва да разберете в банките:

  • Условия за получаване на ипотечен кредит;
  • Минимална първоначална вноска;
  • Валутата, в която банката издава жилищни заеми;
  • Лихвен процент по кредита (всяка валута има свой лихвен процент);

 

Зависи ли лихвеният процент от срока на кредита?

Размерът на комисионната, който се начислява при издаване на заем за апартамент (платен еднократно):  фиксирана сума, процент от сумата на заема, процент от оценената стойност на недвижимия имот.

Размерът на комисионната, начислявана при обслужване на заема (плаща се ежемесечно): от приблизителната стойност на апартамента, от сумата на заема и от салдото по заема;

Застрахователни плащания и честота на плащанията им: еднократно, месечно, годишно. Механизъм за изчисляване: процент от сумата на кредита, фиксирана сума, от салдото по кредита.

Допълнителни плащания, които трябва да платите при кандидатстване и издаване на заем за апартамент (плащане за услугите на нотариус, оценител). Как се изчисляват допълнителни плащания: процент от прогнозната стойност, фиксирани суми, процент от сумата на кредита;

Възможно ли е да изплатите заем за апартамент предсрочно ? Как се изчислява размерът на неустойките?

Съвет: Много често банките могат да разпръснат комисионните си върху два документа: в тарифите на банката могат да посочат фиксирана такса за теглене или прехвърляне на пари от сметката на кораба и в договор за ипотека – месечна или еднократна комисионна.

Някои украински банки могат да обмислят кандидатурата на Кредитополучателя дори преди да предоставят информация за закупения апартамент и могат да издадат удостоверение за сумата, която са готови да предоставят за заем, което значително опростява процеса на избор на опции за недвижими имоти. Банките може да мълчат за някаква информация относно плащанията, така че когато посещавате банка, не забравяйте да изясните всичко и да попитате.

Също така трябва внимателно да прочетете формите на договори за ипотечен кредит и договори за залог, както и да се уверите, че посочените условия за кредитиране в споразумението напълно отговарят на всички предишни извлечения на банката и няма клопки в документите.

Договорите трябва ясно да посочват:

  • всички права и задължения на страните;
  • неустойки за забавени плащания;
  • възможността за извършване на предсрочни плащания за изплащане на заема и какви санкции могат да съществуват в този случай;
  • ако искате да използвате данъчен кредит, тогава трябва да запомните, че в този случай договорът за ипотечно кредитиране трябва да отговаря на допълнителни условия;

В заключение можем да кажем, че винаги е добре да сравните офертите, които ви предлагат различните банки,  а не да сключите договор с първата, в която сте отишли. Информираното решение е винаги по-добро, за това е важно да имате ясна представа как и от къде да вземете пари на заем при най-изгодните условия. За това не се притеснявайте да задавате въпроси, да търсите по-ниска лихва и по-изгодни условия.

Източник: https://creditportal24.com/bg

 

By admin